Tilbage til Transkei – Historien om mit Sydafrika

‘Tilbage til Transkei – Historien om mit Sydafrika’ er et personligt vidnesbyrd om og fra Sydafrika under apartheid. Bogen er blevet til gennem et års interviews og samtaler med bogens hovedperson, Merna Nørgaard, hvis tiptipoldefar emigrerede fra Storbritannien til Kap Kolonien i 1820.

Handlingen udspiller sig i årene 1932-76, hvor uafhængighedstankerne bølger gennem Afrika, mens apartheidpolitikken strammer sit greb om det sydafrikanske samfund. Et samfund, man lærer at kende på godt og ondt gennem Mernas øjne – fra hendes tidlige barndom på familiens farm på den sydafrikanske højslette til et usædvanligt møde, der placerede hende midt i de politiske begivenheders gang.

‘Tilbage til Transkei’ er samtidig en fortælling om rødder og identitet, om menneskelige dilemmaer og, ikke mindst, om uventet kærlighed, der finder vej fra ét kontinent til et andet.

Bogen kan købes på bl.a. saxo.com fra april 2018.

Om bogen:

“Flere nationaliteter er forenet i Jannie Fjordsides beretning om Merna fra Sydafrika, af skotsk herkomst,men som bliver dansk takket være sin forelskelse i den initiativrige danske ingeniør, Erik.
En international livsrejse fortalt med varme og medleven.Og som giver et sympatisk indblik i en kultur, Sydafrikas, der i denne, Mandelas tid, undergår verdenshistorisk forvandling.
Historien er lagt i munden på hovedpersonen, Merna, selv. Men holdt fint sammen af forfatterens fortælle-stemme. Fængslende som en roman.En roman, der dog hviler på en intens og overbevisende skildring af de faktiske forhold i Sydafrika i slutningen af 1900-tallet.”

Ole Hyltoft, forfatter og kronikør