Tilbage til Transkei – Historien om mit Sydafrika

‘Tilbage til Transkei – Historien om mit Sydafrika’ er et personligt vidnesbyrd om og fra Sydafrika under apartheid. Bogen er blevet til gennem et års interviews og samtaler med bogens hovedperson, Merna Nørgaard, hvis tiptipoldefar emigrerede fra Storbritannien til Kap Kolonien i 1820.

Handlingen udspiller sig i årene 1932-76, hvor uafhængighedstankerne bølger gennem Afrika, mens apartheidpolitikken strammer sit greb om det sydafrikanske samfund. Et samfund, man lærer at kende på godt og ondt gennem Mernas øjne – fra hendes tidlige barndom på familiens farm på den sydafrikanske højslette til et usædvanligt møde, der placerede hende midt i de politiske begivenheders gang.

‘Tilbage til Transkei’ er samtidig en fortælling om rødder og identitet, om menneskelige dilemmaer og, ikke mindst, om uventet kærlighed, der finder vej fra ét kontinent til et andet.

Bogen kan købes online, bl.a. gennem saxo.com.

Anmeldelser

Bogrummet.dk, anmelder Jette F. Holst: Fire ud af fem stjerner

Uddrag af anmeldelsen:

“Mernas livsberetning er både spændende og oplysende. Jeg fik bl.a. afkræftet ungdommens fordomme om, at alle hvide sydafrikanere var slette mennesker, for virkeligheden er naturligvis meget mere nuanceret. Jeg fik indblik i Sydafrikas historie, og ikke mindst lærte jeg en åben og livsglad kvinde at kende – Merna – som Fjordside præsenterer som et nuanceret og interessant menneske, det er svært ikke at holde af. Tilbage til Transkei er et originalt og velskrevet portræt af en stærk kvinde og et modsætningsfyldt land. En klar anbefaling herfra.”

Læs den fulde anmeldelse her.

 

Bøger.org v/Michael René: Fire uf af fem stjerner

Uddrag af anmeldelsen:

“Tilbage til Transkei af Jannie Elisa Fjordside er en enestående biografi om Merna fra Sydafrika og hendes liv som en lille pige i det afrikanske samt hendes iagttagelser af livet. Man følger også Mernas liv som voksen kvinde og mødet med den danske ingeniør Erik, som senere bliver hendes mand og far til deres børn. Man følger deres liv og bliver klogere på kulturen og de tidsmæssige enorme omvæltninger fra 1932 frem mod 1976, hvor bogen slutter. Bøger.org giver bogen 4 ud af 5 stjerner for en anderledes biografi om to menneskers spændende møde og liv i det sydafrikanske.”

Læs den fulde anmeldelse her.

 

Bognørden v/Stina Holdt: Fire ud af seks hjerter

Uddrag af anmeldelsen:

“Det her, er ikke bare to helt almindelige mennesker – tværtom. Det er mennesker, der har oplevet så meget, at de fleste af os, på et helt liv, end ikke vil opleve en brøk af det, de oplevede på et årti. Om Merna slipper for let hen over sin egen rolle i historien og dermed også i raceadskillelsen, om hun trods dansk pas og bopæl i Fredensborg, egentlig stadig er Sydafrikaner? Døm selv. Det er under alle omstændigheder en bog, der bør stå på vinterens læseliste.”

Læs den fulde anmeldelse her.

Ekstern udtalelse forud for udgivelsen:

“Flere nationaliteter er forenet i Jannie Fjordsides beretning om Merna fra Sydafrika, af skotsk herkomst,men som bliver dansk takket være sin forelskelse i den initiativrige danske ingeniør, Erik.
En international livsrejse fortalt med varme og medleven.Og som giver et sympatisk indblik i en kultur, Sydafrikas, der i denne, Mandelas tid, undergår verdenshistorisk forvandling.
Historien er lagt i munden på hovedpersonen, Merna, selv. Men holdt fint sammen af forfatterens fortælle-stemme. Fængslende som en roman.En roman, der dog hviler på en intens og overbevisende skildring af de faktiske forhold i Sydafrika i slutningen af 1900-tallet.”

Ole Hyltoft, forfatter og kronikør