Portrætter og passionshistorier

Rundt i Gokkelajserne: Portræt af Bosse Hall Christensen

Bag det sorte Ray Ban stel er de gråblå øjne så fugtige, at man kunne tro, han næsten græd. Alt imens oprigtige latterbrøl sprutter ud af ham med gavmilde mellemrum.

Portrættet af Bosse Hall Christensen, der var trommeslager i Shu-bi-dua fra 1973-1981, blev skrevet til Uge-Nyt Fredensborg i oktober 2014 i forbindelse med udgivelsen af Bosses selvbiografi, ‘Gokkelajser’.

 

Fællesskabet tryllede det musikalske talent frem: Portræt af Henrik Engelbrecht

Henrik er dygtig i skolen. Han har tykke briller og tynde arme, og han kan ikke lide sport. Når de andre er ude for at spille fodbold, vil han hellere sidde og læse om det gamle Athen og de græske guder. Og det scorer ikke højt på den sociale konto i hans klasse på Tuse Skole.

“Jeg blev mobbet. Altså, systematisk mobbet. I dag ville man vel sige, at det var vold; det var ikke bare ‘øv-bøv-, du har grimme briller’, men tæsk,” fortæller Henrik.

I garden, derimod, finder Henrik et socialt frirum.

Fra antologien ‘Foreninger for fremtiden’, DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd. Foto: Ricky John Molloy

 

Den første flyrejse, som ændrede alt: Portræt af David Trads

“Hvis jeg aldrig havde været udvekslingsstudent, havde jeg formentlig aldrig haft samme fascination af ‘det fremmede’ – af at opsøge andre muligheder end det sædvanlige. Jeg fik simpelthen åbnet min horisont af at være udvekslingsstudent. Det udsyn, YFU gav mig, har hjulpet mig kolossalt siden,” fortæller han.

Fra antologien ‘Foreninger for fremtiden’, DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd. Foto: Gregers Kirdorf

 

Manden på ski trækker nye spor: Portræt af Thomas Uhrskov

”Når jeg går tur i byen og møder folk, spørger de altid, ‘Nå, hvor er skiene?’,” fortæller Thomas Uhrskov og svarer dermed på et spørgsmål, han selv formulerer færdigt, før det er stillet: Om han er bange for at blive sat i bås. ”Jeg er jo sat i bås. Og det gør ikke noget. Det er en god bås,” siger han.

I årevis har Thomas Uhrskov inviteret sig selv inden for i danskernes stuer gennem TV 2’s skiprogrammer. I november 2015 inviterede han Uge-Nyt Fredensborg inden for i eget hjem til en snak om skabertrang og tranghedsfobi – og hans nye bog, ‘De lysende taster’.

 

Livsprojektet, der tog form blandt de store røde: Portræt af Henrik Sass Larsen

På spørgsmålet om, hvordan det var som helt ung at omgås ‘de store kanoner’, falder svaret prompte.

“Scary,” siger han. Med det ene øjenbryn hævet og med eftertryk, der lader fornemmelsen af et udråbstegn hænge i luften lidt tid.

Noget af det, Henrik husker som skræmmende, var at skulle begå sig på engelsk, hvis vendinger og fagtermer ofte lå milevidt fra det engelsk, han havde med sig fra Mosedeskolen eller gymnasietiden. Der var intet andet at gøre end at kaste sig ud i det og lære det. Og det gjorde han så.

Fra antologien ‘Foreninger for fremtiden’, DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd. Foto: Carsten Lauridsen/Polfoto

 

En families brud med hverdagens samsara

Elefantguden Ganesha er lyttet ind på et badeværelse i Nivå. Måske en lidt ydmyg bolig til en gud, men som han sidder dér og troner med sin vanlige, jovialt-runde mave og et blik, der smiler fjernt, som ser det ind i en anden verden, synes han ikke at have noget imod opholdsstedet.

En families rejse til det yderste af verden blev i 2015 genfødt i Iben Claces bog ‘Breve fra en Indiensfarer’. Beretningen om forfatterens passion for Indien blev bragt i Uge-Nyt Fredensborg og Ugebladet Hørsholm oktober 2015.

 

Madgeni fik råvarernes historie ind med spejderlivet: Portræt af Thorsten Schmidt

I spejdergruppen lærer Thorsten at klare sig i naturen og bruge den, og det, mener han, har givet ham et umiskendeligt forspring i forhold til mange kolleger. Og det er her, han finder den inspiration, der senere skal blive til noget nær hans varemærke som kok: at lave mad over bål. Smagen af røg, forkullet træ, fri luft og socialt samvær. En ‘ur-smag’, kalder han det.

Fra antologien ‘Foreninger for fremtiden’, DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd. Foto: Uggi Caldan

 

 

Bent ‘The Postman’ er bidt af de frie fald

Bent Jakobsen viser 12-15 trin ned ad en snoet trappe. Her, under murstensgulvet og en ganske sædvanlig spisestue, gemmer en ganske usædvanlig hule sig.

Passioner lader sig ikke begrænse af alder – heller ikke når det handler om at lade sig falde fra flere tusinde meters højde. I november 2015 kunne man møde landets ældste faldskærmsspringer i Uge-Nyt Fredensborg.