Features

“De stod med geværer og passede på os…”

En oktobernat bevæger en lastvogn sig gennem mørket på Strandvejen mellem Humlebæk og Nivå. I ladet ligger Nadja Tschernia, stuvet sammen med sin familie og en flok mennesker, hun aldrig før har set.

Et stykke lokalhistorie fra Nordsjælland og den personlige beretning om jødernes flugt over Øresund i oktober 1943. Bragt i Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg september 2014.

 

 

Hjemmehjælper lyttede Elisabeth tilbage til livet

Det var ”kaskader af brok”, der mødte Kenneth Pedersen, da han i sommeren 2014 begyndte sine hjemmeplejebesøg hos Elisabeth. Men bag brokken hørte han noget mere. Han hørte historierne om et liv, der fascinerede ham, og fandt værdier og et livssyn, han trods den store aldersforskel kunne spejle sig i. Og han fornemmede en kvinde, som stadig havde meget mere at give til livet, end hun selv turde tro på.

Historien om Elisabeth og Kenneth er dels fortællingen om et uventet venskab, dels en fortælling om ‘den usynlige pleje’, der ikke altid er til stedet i hjemmeplejen. Featuren blev bragt i Uge-Nyt Fredensborg i marts 2015 og blev tildelt en sølvmedalje i Ugeavisernes Årspris 2015.

“Det er en kunst at lave et interview, så læserne føler, de er til stede. Den kunst mestrer Jannie Fjordside fra Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg.” – uddrag af dommerkomitéens udtalelse ved Ugeavisernes Årspris 2015

Drengene, der har fået noget at miste

Drengene talte om at føle sig stolt, blev ranke i ryggen, men holdt hele tiden lidt igen. Det var en skrøbelig stolthed. Som om de ikke helt stolede på, om det, de trådte ud på, kunne bære.

Min anden historie ud af tre om ‘Smøkke-drengene’ – en gruppe unge drenge fra Kokkedal, som gennem Dansk Flygtninge-hjælps program ‘Mind Your Own Business’ bryder med omverdenens – og ikke mindst deres egne – forestillinger om, hvad de er i stand til at udrette.

Første artikel i serien: Velkommen inden for i stolthedens butik Tredje artikel i serien: Drengene, der er blevet deres egne Artiklerne er bragt i Uge-Nyt Fredensborg i december 2014, juli 2015 og april 2016.

 

De venter i stilhed på julens mirakel

Når hun fortæller om ordnen, sit kald eller – med hendes ufravigelige vending – Jesus Kristus, søger hendes blik lidt ud mod siden. Som om hun forestiller sig noget, ser et billede. Og hun smiler. Hun har en mening i sin tro, som verdens dårligdomme ikke kan rokke ved.

Et besøg i klosteret Stella Matutina i Mikkelsborg – til en samtale om katolicismens senere historie i Danmark og om tro, der er tids- og grænseløs. Bragt i Uge-Nyt Fredensborg december 2014.

 

Terapi i troldmandens hule

Foto: Claus Beyer

”Er du nervøs?” spørger Carl-Mar, kort efter at han har givet et håndtryk suppleret med et ordentligt brøl.

”Du er jo sammen med en flok mordere,” tilføjer han.

Terapeuten Carl-Mar Møller byder indenfor i sit hjem uden for Fredensborg, hvor han flere gange om året huser en gruppe krigsveteraner, som her har fundet dén hjælp, de etablerede behandlingsformer ikke har kunnet give. Featuren blev bragt i Uge-Nyt Fredensborg i maj 2014.

 

Det nye år, Soma blev dansker

Tolne er nordjysk stationsby, som med et par hundrede indbyggere, en håndfuld gader, en kro og campingplads putter sig søvnigt i det bakkerige landskab cirka midtvejs mellem Hjørring og Frederikshavn. Rundt om byen breder marker og skov sig; i dag kan Soma stadig huske oplevelsen af at rejse fra Moskva og ankomme til den lille grønne plet. Hun husker også, hvordan hun kun 20 minutter efter ankomsten løber rundt udenfor og leger med vejens andre børn.

Et interview med Soma fra Kokkedal – om at falde til, at se sig som dansk og blive set som fremmed. Bragt i Uge-Nyt Fredensborg december 2014.

 

På besøg i den nye skole

Fra danskundervisning bevæger skoleklassen sig over til matematik, og i yderligere ti minutters tid bliver der regnet med kugleramme og løst opgaver, som de lød i 1908.

 

Afvekslende undervisning og for knappe ressourcer. Artiklerne, der ser nærmere på skolereformens aftryk lokalt, blev bragt i Uge-Nyt Fredensborg i november 2014.

 

Da Khalid mødte Kirsten

De har spist rødspætter og tangsalat fra iskehandleren i Sletten Havn, brugt timer sammen i supermarkedet på at købe marinerede sild og skelne det ene mælkeprodukt fra det andet, og de har gravet sig igennem junglen af systemer, man skal kunne navigere i som borger i Danmark: Fra Betalingsservice, Rejsekort og kommunens offentlige transportnet til kontakt med Khalids sagsbehandler i kommunen.

Khalid og Kirstens historie er en fortælling om uventet venskab, men også om integration og lokal handlekraft. Featuren blev bragt i Uge-Nyt Fredensborg september 2015.

 

Kunst åbner døre for flygtningebørn

”Semyar, will you give me saksen?” Det er Muhammed, der spørger. Han kæmper en brav kamp med sin collage. Selv om højre arm er kapslet ind i gips, skal det hele være snorlige. Ind
imellem kigger han op fra saks, limstift og papirnusseri. Der spiller et skævt smil i de øjne. Åbenhed blandet med skepsis, som om han lige skal være helt sikker på, at man gerne vil se, hvad han laver

Med det udgangspunkt, at kunsten er et universelt sprog, har kunstmuseet Louisiana siden 2006 afholdt gratis undervisningsforløb for flygtningebørn, der går på Røde Kors’ skoler – i maj 2015 blev Uge-Nyt Fredensborg inviteret med indenfor.